https://www.voordekunst.nl/projecten/6373-givingplatform

 

Met GivingPlatform bouwen we een website waarop jij iemand kan uitkiezen om op een persoonlijke en creatieve manier te verrassen. Je mag zelf weten aan wie je geeft en wat je geeft. De ontvangers zijn bijvoorbeeld eenzaam, oorlogsvluchtelingen, of gezinnen met weinig geld. We geven hen de ervaring om zomaar eens een unieke verrassing te ontvangen.. Van jou. Steun deze crowdfunding actie en wij zorgen dat dit platform zometeen online staat.

Dit prachtige idee kan niet gerealiseerd worden zonder jouw steun

Vanaf een tientje kun je ons al steunen. Jij maakt het daarmee mogelijk om de website af te maken zodat er straks héél veel mensen blij worden gemaakt met een verrassing. Mensen die anders nauwelijks iets krijgen met hun verjaardag, met kerst, of zomaar.

• Het is onze droom een gemakkelijke manier te creëren waarop we in Nederland met z’n allen anderen kunnen verrassen. En dan juist dié mensen die met hun verjaardag, met de feestdagen, of in het algemeen nauwelijks iets krijgen, Omdat het kan.

• Omdat er heel veel mensen zijn die weinig krijgen, tijd om die bereikbaar te maken. Volgens het CBS zijn er zelfs een half miljoen mensen in Nederland zeer eenzaam. Ook zijn er veel te veel gezinnen die weinig cadeaus kunnen betalen voor hun kids. Deze doelgroep ligt vaak binnen bereik bij hulporganisaties en zorginstellingen, maar niet bij de rest van Nederland.

• En natuurlijk omdat het superleuk is om deze mensen iets te geven. We worden er allemaal iets gelukkiger van, ook als gever.

Makkelijk en slim geven

Bij GivingPlatform maken we geven aan een ander gemakkelijk. Dat doen we door jou via jouw smartphone, tablet, of laptop te laten kiezen uit verschillende profielen. Deelname is gratis en je betaalt alleen voor je eigen cadeau.

Ook houden we van slim geven. Volgens ons doe je dat als je je persoonlijk verplaatst in de ander. Zo kan je iemand verassen op een unieke en bij hem of haar passende manier. Zonder dat de ontvanger het verwacht krijgt hij of zij ineens een prachtige verrassing. Een stukje aandacht, van jou.

Jouw cadeau komt eerst aan bij de hulp- of zorginstelling. De contactpersonen bij deze instelling geven jouw cadeau direct door. Hierna hoor of zie jij hoe jouw cadeau door de ander is ontvangen.


Erkende hulp organisaties voegen ontvangers toe aan GivingPlatform, onder een schuilnaam. We hebben een persoonlijke band met vertegenwoordigers van deze hulporganisaties om betrouwbaarheid en veiligheid te garanderen.

Jij kiest iemand via de website en leest over zijn of haar situatie en interesses. Waar houdt diegene van? Wat past bij haar verhaal? Wordt het bijna kerst, haar verjaardag, of is het zomaar? Vervolgens stuur je een verrassing op. Wat je geeft mag je volledig zelf verzinnen. Iets wat je koopt, maakt, iets van jezelf of je bedrijf, of een activiteit voor de ontvanger om te doen? Sommige cadeautjes zijn groot, sommige klein. Met kleine cadeautjes maken we vaak mensen al heel blij.

Wij doen de rest. Jouw ontvanger weet van niks en wordt verrast door jou, een onbekende! Jij krijgt een bedankje van de ontvanger en misschien zelfs foto’s van de verrassing. Zo werd de mevrouw hier boven vorig jaar al verrast tijdens onze pilot door een groep studentes uit Utrecht.

Als kers op de taart kun je op het platform inspiratie op doen door te kijken wat andere mensen allemaal geven, en geven we een launch party als we ons doelbedrag halen.

We deden al een kleine pilot zonder website

Natuurlijk hebben we dit idee al even getest: vorig jaar matchten we veertig gevers met veertig ontvangers. Binnen no time meldden organisaties zich om cadeaus te mogen ontvangen en de ontvangers zelf waren enorm blij met hun verrassing.


Zo kreeg een eenzame man van een Amsterdamse kunstenares een schildering van één van zijn laatste (nog levende) trouwe vrienden in het leven, zijn hondje.

Ook gaven een hele hoop gezinnen leuke cadeaus aan andere families die weinig geld hebben om cadeaus te kopen voor hun kinderen.

Doneer en ontvang het DOE-HET-ZELF VERRASSINGSPAKKET


Voor iedereen die niet meer kan wachten. Jij krijgt een kant-en-klaar pakket thuisgestuurd met daar in een profiel er in van iemand die jij mag verrassen, inclusief decoraties. Zodat jij gelijk aan de slag kunt met je cadeau. (Vanaf een donatie van 50)

Of verras iemand vanuit jouw bedrijf

Het is onze visie om GivingPlatform te maken voor iedereen. Een plek waar we zo groot mogelijk en zo veel mogelijk mensen kunnen verrassen. Daarom betrekken we ook grotere organisaties. Samen met bijvoorbeeld jouw bedrijf, merk, vereniging, of sportclub kunnen we iemand echt GROOTS verrassen.

Samen met jou en een professionele producent of fotograaf werken we aan een campagne waarop we een ontvanger op een uitzonderlijke manier verrassen. Dit leggen we vast; alles gebeurt uit jullie naam. We hopen hiermee nog meer mensen te kunnen inspireren. Jullie krijgen mooie content om te delen op jullie kanalen en wij zorgen dat jullie een prachtige film of video krijgen, die we natuurlijk voorop op onze website zetten.

We hebben te maken met een kwetsbare doelgroep, dus we kunnen lang niet altijd iemand op beeld tonen. We zoeken dan dus iemand van wie we daarvoor toestemming hebben gekregen.

Met een donatie van 750 euro gaan we op de foto iemand verrassen. Voor een donatie van 1200 euro maken we er een professionele videoproductie van.


Deze mevrouw had zich hard ingezet voor zieke dieren. Zij kreeg o.a. vrijkaartjes om nog eens op bezoek te gaan naar de dierentuin. waar ze meehielp. Met toestemming van familie, verzorgers, en deze mevrouw zelf mogen we de beelden hier laten zien.

De kosten

We houden het simpel: we crowdfunden de kosten voor de ontwikkeling van het digitale platform. We zorgen dat elke euro zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt en houden rekening met het onderhoud, zodat de website in 2018 vanaf Q2 online staat. Iedere euro die extra wordt gedoneerd, gaat direct naar het verbeteren van de functionaliteit van de website.

Ik ben Koen en ik maak al ruim 15 jaar digitale omgevingen en videoproducties, vaak als projectleider. Ik ben gefascineerd door de mogelijkheden van het internet en zie het als tool om mensen dichter bij elkaar te brengen. Daarom wil ik naast mijn werk voor merken, graag dingen maken die daaraan een bijdrage leveren.

Als klein jochie vond ik Sinterklaas en mijn eigen verjaardag toch wel de mooiste dagen van het jaar. Toch hield ik naast het krijgen van cadeautjes, ook enorm van het geven van cadeautjes. Ik kon uren bezig zijn met het uitzoeken van de juiste cadeautjes voor mijn familie. Later trok ik er zelfs met gemak enkele dagen voor uit om originele verjaardagscadeaus aan mijn vriendinnetjes te kunnen geven.

Cadeautjes zijn voor mij het simpelste en daarmee het meest krachtige icoon voor het geven van aandacht aan elkaar. Het lijkt misschien iets kleins, maar hoe cliché het ook klinkt.. het gaat helemaal niet om het cadeau. Je neemt even de tijd voor een ander.

De wetenschap laat ons zelfs zien dat we er zelf veel gelukkiger door worden als we geven aan iemand anders. Je levert dan ook een bijdrage en dat voelt goed.

Bij GivingPlatform wordt het nog krachtiger, want je kent de ontvanger niet. Naast het cadeau zelf biedt dit voor de ontvanger iets puurs en menselijks: verrast te worden door een iemand uit het niets, dat is een ervaring die een indruk achter laat. De ontvanger krijgt niet alleen een pakketje, maar een emotionele ervaring.

Met GivingPlatform wil ik het ongelooflijk gemakkelijk maken voor iedereen om dit te doen. We willen hét platform zijn om mensen iets te geven en daar ga ik mij keihard voor inzetten.

Zo biedt elk verstuurd cadeautje een klein beetje inspiratie om stil te staan bij het feit dat het leven draait om ‘geven’, niet om nemen.

– Koen Oosterbroek

Eigen inleg

We werken met een grote groep ontwerpers en creatieven met ieder zo zijn eigen creatieve inbreng. Een aantal creatieven zijn al aan de slag en leveren een pro bono bijdrage aan o.a. het ontwerp, illustraties, videos, animaties, en de organisatie van events. Ook hebben we natuurlijk rekening gehouden met onderhoudskosten, en zorgen wij dat de website blijft draaien nadat zij is ontwikkeld

Waarom Voordekunst?

VoorDeKunst past bij GivingPlatform omdat het aansluit op de filosofie dat het voor iedereen gemakkelijk moet zijn om op een creatieve manier iets te geven aan mensen die weinig hebben. Daar hoort een helder, toegankelijk Nederlands crowdfunding platform bij. Daarnaast werken we met een groep creatieven aan GivingPlatform: media makers en kunstenaars. De meeste van ons wonen samen in een creatieve broedplaats in Amsterdam (SUP Urban Resort).

Wat als jullie meer ophalen?

We hebben mooie plannen die we graag met jullie delen, maar laten we eerst streven om het doelbedrag binnen te halen zodat we het platform goed kunnen bouwen.

Planning

We zijn al van start met het ontwerp van het platform en zijn momenteel in gesprek met meerdere developers. De lancering van de eerste versie staat gepland voor het eerste kwartaal van 2018.

Privacy van de ontvangers

Privacy is bij ons zeer belangrijk. We hebben te maken met een kwetsbare doelgroep die wordt verrast zonder dat ze er zelf om hebben gevraagd. Vandaar dat we onze privacy maatregelen opnemen in een apart document. Dit wordt voortdurend verbeterd door nauw samen te werken met hulp- en zorginstellingen, die goed weten hoe je op een anonieme manier om kan gaan met de ontvangers.

Maar vinden mensen het dan niet raar om iets te krijgen?

Geen enkele ontvanger had bij de pilot vorig jaar bezwaar gemaakt. Iedereen was daarentegen zeer positief verbaasd dat een vreemde echt zomaar iets aan hem of haar wilde geven. De hulp- en zorginstellingen waarmee we werkten, konden bovendien een goede inschatting maken of de ontvanger het leuk zou vinden om blij verrast te worden. Tot nu toe gaf dit een 100% slagingspercentage. De ontvangen foto’s en video’s kunnen we helaas om privacy redenen niet laten zien.

Sommige mensen die bijna geen familie of vrienden meer over hebben, of die nauwelijks naar buiten gingen, kregen een dagje uit samen met de verzorgster/verzorger. Een aantal gezinnen in armoede kregen leuke excursies met het hele gezin. Of er gingen wensen eindelijk in vervulling.

De vraag vanuit hulporganisaties is er zeker, dus we willen een platform bouwen waar hulp- en zorg instellingen altijd mensen kunnen toevoegen op een veilige manier.

www.instagram.com/givingplatform www.facebook.com/geefeenander